THERAPEUTIKON
shadow shadow

DEPRESSIVITEIT

Depressiviteit is iets dat helaas heel veel voorkomt. De kans dat we ergens in ons leven depressief raken is heel groot. Natuurlijk zijn er verschillende definities van wat depressie is en de meeste mensen zullen er ook geen hulp voor zoeken. Vaak is dat een (te) hoge drempel. En als de vraag nog niet ondoenlijk is – ben ik misschien depressief? – dan is het antwoord dat voor de meesten van ons wel. In veel gevallen luidt het antwoord in de zorg namelijk: antidepressiva.

In veel gevallen zijn antidepressieve medicijnen helemaal niet nodig, zelfs als we eigenlijk wel depressief zijn.  Mocht blijken dat andere oplossingen niet werken dan kunnen we ons altijd nog wel farmaceutische middelen laten voorschrijven. En in geval van levensbedreigende depressieve gevoelens is het zeker belangrijk gebruik te maken van zulke middelen!

 

Maar wat kunnen we zelf dan doen?!

Om te beginnen: hulp vragen. Dat hoeft niet per se een professional te zijn. Het is vooral belangrijk dat onze eigen omgeving weet dat we hulp en begrip nodig hebben. Het is niet goed dat een mens alleen is, klinkt al van oudsher. Het is dus ook niet goed als u er alleen voor staat. 

Verder is het heel belangrijk om te weten waar deze depressieve gevoelens vandaan komen. Meestal is er niet alleen een ‘aanleiding’, dus een gebeurtenis of een verlies, maar vaak is er ook een onderliggende oorzaak. Het is belangrijk te ontdekken of er meer is dat ons raakt en ‘kraakt’.

Verdriet is bijvoorbeeld lang niet altijd een depressie, wat er met het diagnostisch handboek (DSM-5) ook over mag worden gezegd. Verdriet hoort bij het leven en dat recht op leven hoeven we ons niet te laten ontnemen. We hoeven ons niet ziek te laten praten! Maar ook hier geldt dat het niet goed is dat we dat alleen moeten dragen. 

Toch is depressie vaak ook het gevolg van de hoge eisen die ons vandaag de dag gesteld worden. Als we de grip op het stuur van ons leven kwijtraken is de kans op depressiviteit levensgroot. Nu is het gemakkelijk gezegd dat we dat niet moeten laten gebeuren. Maar als er te veel dingen bij elkaar komen dan is de kans dat we het hoofd niet boven houden reëel aanwezig.

 

Maar zijn er dan geen ‘short-cuts’ bij depressiviteit?

Vaak zullen antidepressiva gegeven worden met het idee dat dit een short-cut is. Helaas is dat om verschillende redenen meestal niet waar: het duurt een tijdje voor ze aanslaan; het lichaam went eraan en we hebben steeds meer nodig; antidepressiva lossen niets op. Wat ze kunnen bieden is: uitstel. We kopen wat tijd in de hoop dat de tijd de problemen oplost. En soms is dat ook zo. 

Echte oplossingen vergen misschien meer inspanning. Al is het maar heel concreet: fysiek bewegen, wandelen, hardlopen, buiten werken, bewegen in de buitenlucht! Dit is bewezen één van de beste oplossingen van onze depressiviteit. Hetzelfde geldt voor zonneschijn – het liefst niet door passief te blijven liggen. 

Werkelijk gezonde voeding en dan niet uit kant-en-klare pakjes is een andere bijdrage aan een verbetering van de algehele gezondheid, dus ook bij depressie. Maar ja, dit kost wel tijd en energie… 

Toch zijn er ook voor veel mensen met een depressie ‘short-cuts’ die werkelijk een oplossing bieden. Door veel stress verbruiken wij extra veel mineralen, vitamines en andere voedingsstoffen. Uit heel veel onderzoek blijkt dat wij állemaal een chronisch tekort hebben aan de broodnodige voedingsstoffen. We krijgen minder hoogwaardige ‘nutriënten’ binnen, terwijl er een grotere behoefte aan is door onze intensieve levensstijl.  

Zelfs zonder mensen te zien kunnen we tegenwoordig vanuit de orthomoleculaire geneeskunde mensen gerust adviseren om een aantal stoffen extra te nemen, en dit zeker in geval van depressie. En omdat ook in op zich gezonde voeding (groenten, fruit etc.) deze stoffen te weinig aanwezig zijn moeten we deze wel als extra supplement nemen. Denk dan aan Vitamine B-complex; Vitamine C; magnesium, zink, Omega-3. Er is een grote kans dat deze stoffen u al helpen, omdat deze zo’n geweldig grote rol spelen in ons lichaam én op onze ‘mood’. Mocht dit u al voldoende helpen dan heeft u ook geen arts of therapeut meer nodig, toch?! En zeker ook geen antidepressiva.  

Hoewel u al deze supplementen gerust kunt nemen kan het zijn dat u aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden nog veel en veel te weinig hebt. Magnesium is een grote ‘mood-booster’, net als deze stof noodzakelijk is voor een goede hartfunctie etc.; we hebben er dagelijks ongeveer 400 mg van nodig; via ons voedsel krijgen we bij benadering 150 mg per dag binnen; elke dag komen we statistisch dus al 250 mg per dag tekort! Als wij magnesium in het lichaam meten zien we dat sommige mensen ‘vragen’ om 600 mg per dag – dat is dan puur om tekorten weg te werken. Dat 'vragen' is niet bewust, maar we kunnen meten dat het lichaam daar behoefte aan heeft. 

Dat is dus wat wij wel voor u kunnen doen en is altijd een onderdeel van een behandeling bij depressiviteit: meten wat het lichaam tekortkomt. Als de tekorten bijgewerkt zijn is de kans dat u zich beter voelt al heel groot. 'Einde depressie' misschien wel. 

Een volgende stap kan zijn dat we ontdekken dat we psychische schade hebben opgelopen. Dat doen we allemaal in ons leven. Deze ervaringen leveren vaak onverwerkte pijn, verdriet en misschien boosheid op. Alles wat hier boven staat heeft ook al een positieve betekenis voor herstel van deze gevoelens of voor het ontbreken van positieve gevoelens. Ook hierin kunnen wij binnen Therapeutikon veel voor u betekenen. Juist omdat wij u als één heel persoon willen zien. Lichaam en geest horen bij elkaar en herstel van de pijn gaat daarom ook de hele mens aan. 

En ten slotte zijn er dan de diepste levensvragen. Vaak noemen we dit de existentiële vragen. Vanuit de Logotherapie (Logos = ‘zin’ of ‘betekenis’) kunnen we ook met u praten over de meest  wezenlijke vragen van ons bestaan. Dat is geen moeten, maar de ruimte is er wel voor.

We hebben de laatste decennia steeds gehoord dat we het allemaal uit onszelf moeten halen: de kracht, de motivatie, de energie, ja, alles. Maar wat als dat leeg is geraakt?! De logotherapeutische benadering benadrukt dat er juist iets of iemand anders moet zijn die voor ons het leven waardevol maakt. Veel mensen die uit het leven wilden stappen hebben later aangegeven dat juist dit hun motivatie was om die laatste stap niet te doen. Er bleek nog iets of iemand te zijn waarom zij nog verder wilden. Voor hen bleek het een kracht om hun depressiviteit niet de ultieme doorslag te laten geven. 

Als deze integrale benadering u aanspreekt – dus lichaam, geest en ‘ziel’ – dan bent u van harte welkom om hierover contact met ons op te nemen!

Therapeutikon  © 1998 - 2019