THERAPEUTIKON
shadow shadow

Coronavirus

 

 

Sinds 17 januari 2020 hebben we deze pagina ingevuld met informatie over wat eerst nog het 'Wuhan-virus' werd genoemd en ondertussen een Coronavirus bleek te zijn, dat uiteindelijk de naam COVID-19 toebedeeld kreeg.

 

 

Op deze pagina probeerden we deels om wetenschappelijke informatie bij elkaar te brengen en tegelijk informatie over preventie te verzamelen.

 

 

In januari / februari was het niet eenvoudig om als burger, of zelfs professional buiten de wetenschappelijke wereld, om toegang te krijgen tot wetenschappelijke bronnen, waartoe de deskundigen wél toegang hebben.

De eerste artikelen kwamen veelal uit China, omdat daar de treurige ervaringen het eerst zijn opgedaan. Veel van de uitkomsten van deze artikelen zijn ondertussen al weer bijgesteld. Ondertussen heb ik daarom de meeste wetenschappelijk artikelen weer laten vervallen.

Uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften hebben in de afgelopen periode hun verantwoordelijkheid genomen door Corona-gerelateerde artikelen vaak vrij te geven. De grote uitgevers als Elsevier en Springer hebben hiertoe pagina's ingericht - al is naar onze overtuiging ook bij deze uitgevers een groot deel van relevante publicaties nog steeds niet publiek beschikbaar! Klik op de link of kopieer deze in uw zoekmachine:

Springer:

https://www.springernature.com/gp/researchers/campaigns/coronavirus?sap-outbound-id=5E8043D559D49A35D9C4BE63EBB878E7B21F983C&utm_source=hybris-campaign&utm_medium=email&utm_campaign=000_KUND01_0000020056_BSLB_USG_CA01_GL_LSTP_PubH_Coronavirus&utm_content=EN_internal_44336_20200320&mkt-key=005056B0331B1EE792D70E29E700945F

Elsevier:

https://www.sciencedirect.com/journal/travel-medicine-and-infectious-disease/special-issue/10RV7TPMJPH

Wetenschappelijke artikelen via PubMed:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/about/covid-19/

 

INFECTIE MET COVID-19 IS WAARSCHIJNLIJK ONONTKOOMBAAR EN NIET HET PROBLEEM - ZIEK WORDEN VAN DE INFECTIE IS HET PROBLEEM!

Omdat er op dit moment nog geen uitzicht is op een vaccin is het nu belangrijk om vooral ons immuunsysteem te versterken en te onderhouden. Gezonde mensen worden naar alle waarschijnlijkheid niet (werkelijk) ziek van een besmetting met dit virus!!!

Helaas is hiervoor weinig aandacht. Integendeel: aanbevelingen voor het versterken van het immuunsysteem worden ongenuanceerd op één hoop gegooid. Heel veel gedrag (niet roken, goede voeding, gezond bewegen) wordt gelukkig algemeen aanvaard. Deze zaken vormen onderdeel van een goed immuunsysteem. 70% van ons immuunsysteem -zelfs psychisch- wordt bepaald door de gezondheid van onze darmen (er wordt zelfs gezegd: 70% in de dikke darm en 15% in de dunne darm, dus misschien zelfs wel 85%)

Ieder mens is uniek. Dat maakt het ook zo moeilijk om algemene aanbevelingen te doen. En soms is het zo dat wat voor de één van levensnoodzaak is voor de ander juist schadelijk zou kunnen blijken. Denk bijvoorbeeld aan een supplement als ijzer (Fe).

 

QUERCETINE

Een middel dat telkens weer naar voren komt is quercetine (vorm: quercetin-3-β-O-D-glucoside).

Toch zijn er dus ook zeker algemene aanbevelingen te doen! Dat geldt ook voor antivirale PREVENTIEVE middelen als Quercetine, dat ook vanuit wetenschappelijke onderzoeken steeds vaker naar boven blijkt te komen als een natuurlijk stofje dat in deze crisis voor veel mensen kan helpen om de gezondheid te bewaren (preventie). Er worden overigens ook onderzoeken op curatief vlak (geneesmiddel) gedaan. De Canadese onderzoeker Michel Chretien heeft deze onderzoeken met Quercetine al gedaan in de eerdere Coronacrisis in 2003 (SARS); bij de volgende ernstige Corona-uitbraak in 2012 (MERS); maar ook bij ZIKA. De eerste resultaten zijn ook met COVID-19 positief en worden op dit moment als onderzoeken uitgevoerd in zowel China als Canada.

Quercetine zit overigens in appels, in rode uien en veel meer gezonde voeding. Wel in zeer kleine hoeveelheden. 

 

Laat u evenwel altijd adviseren door een arts of therapeut.

In geval u onder behandeling bent, overleg dan ALTIJD met de behandelend arts. Het kan namelijk zijn dat bepaalde vrij verkrijgbare supplementen inwerken op door u gebruikte medicijnen.

 

Voor de werking en bijwerkingen van de medicijnen via de apotheek kunt u het Farmacotherapeutisch Kompas raadplegen:

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/

 

Voor interverentie van supplementen met reguliere medicijnen kunt u bijvoorbeeld de volgende titel raadplegen:

A-Z Guide to Drug-Herb-Vitamin interactions, Dr.Alan Gaby

 

 

 

RIVM updates:

Voor de officiële informatie in Nederland: https://www.rivm.nl/coronavirus

Informatie voor professionals: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19

 

 

Clinical Trials:

http://apps.who.int/trialsearch/AdvSearch.aspx?SearchTermStat=117&ReturnUrl=~/ListBy.aspx?TypeListing=0

Enkele posts op LinkedIn van mijn kant:

 

https://youtu.be/wzI_SKNF6Yl

Therapeutikon  © 1998 - 2019

De PraktijkPersonaliaNieuwsWerkwijzeVertrouwelijkheidTarieven Viktor Frankl