THERAPEUTIKON
shadow shadow

De ziekte van LYME

of: Borrelia & co-infecties

Deze zomer heb ik mij te midden van de Zweedse wouden weer opnieuw bezig gehouden met de Ziekte van Lyme. Juist daar in de bossen komt dit complex van ziekten al jaren veel voor. Maar dat geldt in toenemende mate ook hier in Nederland. Volgens het RIVM wordt jaarlijks 1 miljoen Nederlanders door een teek gebeten. Nou ja, zoveel mensen wéten het. Nu is niet elke teek een drager van de Borrelia, Babesia, Bartonella en de andere co-infecties, maar we meten ze wel bij heel veel mensen! 

Het met zekerheid vaststellen van of iemand wel of niet besmet is met Lyme of Borreliosis (Borrelia Burgdorferi en andere varianten) blijkt heel moeilijk te zijn. De meest bekende testen zijn de Western Blot en de Elisa. Toch geven deze testen zowel positief als negatief nog veel te vaak een onjuiste uitslag. Via EDS-metingen komen wij bij verreweg de meeste mensen besmettingen van Lyme en de co-infecties tegen. Is dat schokkend? Ja en nee. De mens is net als iedere levensvorm een compleet open systeem. Wij doen van alles op. Belangrijker is hoe ons lichaam er mee om gaat. Een gezond immuunsysteem kan ongelooflijk veel aan. Dat is de reden dat wij de nadruk leggen op een versterking van het immuunsysteem. Dit gebeurt deels door het stimuleren van een gezonde levensstijl, het ondersteunen van een 'gezonde geest in een gezond lichaam'*.

Lyme en de co-infecties blijken heel moeilijk te bestrijden, net als de slopende gevolgen van de chronische Lyme moeilijk te herstellen zijn. Toch zijn er verschillende manieren om het lichaam (en de geest) te helpen aan gezondheid te winnen. Vaak is het heel verstandig via de huisarts een antibiotica-kuur te vragen bij een acute infectie (bijvoorbeeld een tekenbeet). Bij chronische Lyme helpt dit eigenlijk al nauwelijks meer. Complementaire gezondheidszorg kan juist dan een belangrijke ondersteuning blijken. Binnen onze praktijk vormen Lyme en de co-infecties een bijzonder aandachtsveld.

Misschien wel de grootste specialist op de behandeling van Lyme is de Amerikaanse arts dr. Richard Horowitz. Hij schreef een lijvige pil met de titel ‘Why can’t I get better?’ In een kwart eeuw behandelde Horowitz 12.000 patiënten met de ziekte van Lyme, of ziekten die later bleken toch met een Lyme-infectie te maken te hebben. Horowitz studeerde geneeskunde in Brussel en heeft in April 2014 een toespraak gehouden voor de Belgische Senaat ‘regarding the world-wide epidemic of Lyme Disease’. Dus, om niet het hele boek te hoeven lezen kan wie het interessant vindt ook deze toespraak van een half uur bekijken op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=SXxWxMuUh8w

Horowitz noemt Lyme ‘de grote imitator’, omdat deze ziekte zoveel andere aandoeningen ‘imiteert’. En net zo waarschijnlijk is het dat Lyme andere ziekten ‘oproept’ of bevordert. Horowitz heeft ook een zelf-invultest ontworpen om de ziekte van Lyme op te sporen. Ik heb deze in de zomer in het Zweeds en het Nederlands vertaald en voorgelegd aan dr.Horowitz. Waar we met de Asyra PRO, bijvoorbeeld, de aanwezigheid van de verschillende bacteriën en virussen kunnen vaststellen is deze zelftest bij een hoge score een aanwijzing dat er ook daadwerkelijk sprake van de ziekte van Lyme kan zijn. In dat geval is medische hulp ook zeker nodig!

Maar vooral in de preventie kunnen we heel veel doen. L-Arginine is een heel belangrijke stof om het immuunsysteem te ondersteunen en de weerstand tegen vooral de Babesia te versterken. Mensen met een gezond immuunsysteem zullen zeker besmet kunnen zijn, maar het lichaam kan het goed aan. Wij zijn voor wat ons lichaam (en geest) betreft een compleet open systeem. Op elke eigen lichaamscel – met ons eigen DNA – hebben we tien andere levende organismen – met ander DNA! En verreweg de meesten hiervan zijn onmisbaar voor ons eigen bestaan. Sommige moeten we bestrijden. Bijna altijd kan ons lichaam dat zonder meer goed aan, als het goed verzorgd en goed gevoed wordt. En soms, heel soms, hebben we daarbij een handje nodig.

 

Orandum est ut sit mens sana in corpore sano*

- Juvenalis (ca. 60—ca. 135), Satire X          

 

(* Een mens moet bidden voor een gezonde geest in een gezond lichaam)

Therapeutikon  © 1998 - 2019

De PraktijkPersonaliaNieuwsWerkwijzeVertrouwelijkheidTarieven Viktor Frankl